Det er en rekke ulike faktorer som bidrar til at personer utvikler fedme. Derfor er det viktig å formidle kunnskap, slik at alle som lever med fedme blir møtt med åpenhet, forståelse og respekt.
Vektøkning som fører til fedme, er i hovedsak resultatet av et misforhold mellom energiinntak og energiforbruk. Dette kan fort gi et galt inntrykk av at det er enkle løsninger for å møte de utfordringene som vektøkning og fedme medfører. Det er imidlertid kombinasjoner av fysiologiske, psykologiske, genetiske, miljømessige og sosioøkonomiske faktorer som sammen bidrar til overvekt og utviklingen av fedme. Det gjør det mer komplisert å finne en effektiv tilnærming til vektreduksjon hos hver enkelt.
Stigmatisering av personer med fedme kan utgjøre en betydelig utfordring. En vesentlig årsak til stigmatisering er misoppfatninger om at det er den enkeltes ansvar og manglende evne eller vilje til å forholde seg hensiktsmessig til overvekt som er årsaken. Økt kunnskap om de komplekse årsaksforholdene som er knyttet til fedme – og de betydelige konsekvenser fedme kan ha for livskvalitet, sykdomskomplikasjoner og livslengde – har medført økende aksept for at fedme må anses som en potensielt kronisk og alvorlig sykdom. Dette kan bidra til å redusere stigma. Samtidig som det er viktig fordi det utløser rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten i form av utredning og/eller behandling.
Mennesker som blir diagnostisert med fedme kan oppleve det som belastende og føle seg stigmatisert. Det er viktig å ta hensyn til at en person med betydelig fedme ikke nødvendigvis opplever seg selv som syk, selv om tilstanden rent helsemessig kan være alvorlig. Opplevelsen av å bli oppfattet som syk av andre kan være krenkende og kan komplisere en eventuell vanskelig livssituasjon ytterligere.
Fedme er vanskelig å behandle. Det er sammensatte årsaker som bidrar til at sykdom oppstår og at det er vanskelig for personer med fedme å gå ned i vekt, og ikke minst å holde vekten over tid. Det er imidlertid godt grunnlag for å hevde at fedme ikke skyldes dårlig viljestyrke. Det er derfor viktig å formidle kunnskap om hvorfor stigma oppstår og synliggjøre behovet for å møte mennesker med fedme med åpenhet, innsikt og respekt. Målsettingen må være å redusere stigma forbundet med fedme – og samtidig redusere de helsemessige konsekvensene av fedme som sykdom.